Lessuggesties, tips en activiteiten, ook voor de toepassingsweken

Op deze pagina treft u tips en activiteiten aan voor de toepassingsweken en voor de tweede helft van groep 8.

Suggesties voor de 2e helft van groep 8

Na het eerste halfjaar zijn de leerlingen ‘AVI-uit’ en dus klaar met Estafette, maar niet klaar met lezen. Lezen blijft belangrijk. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook om de leesvaardigheid te onderhouden. Hieronder geven we u enkele suggesties voor leesactiviteiten in de klas.

Tips en activiteiten voor de toepasssingsweken

Behalve toepassingslessen kent Estafette ook toepassingsweken. 4 keer per jaar kan een toepassingsweek worden ingepland, eventueel uit te breiden tot een periode van 2 weken. Bekijk de jaarplanning van uw regio. In de toepassingsweken is het geven van gerichte leesinstructie even niet zo belangrijk. Het gaat er in deze weken vooral om dat leerlingen veel gelegenheid krijgen voor vrij lezen, dat ze de verworven leesvaardigheid toepassen, dat ze met elkaar over boeken praten en dat ze leeservaringen uitwisselen. Toepassingsweken zijn facultatief. Hieronder treft u tips en activiteiten aan om uw toepassingsweken vorm te geven.

Eerste toepassingsweek

Veel scholen zullen nog volop met de basislessen bezig zijn, maar wij kunnen ons voorstellen dat u zich, met het oog op de Kinderboekenweek, wilt oriënteren op activiteiten in het kader van de Kinderboekenweek. In onderstaande download tips en activiteiten die hierbij aansluiten.

Tweede toepassingsweek

In deze toepassingsweek staat praten over boeken centraal. Hieronder geven we u enkele suggesties voor hoe u deze toepassingsweek vorm kunt geven.

Derde toepassingsweek

Speciaal voor kinderen in groep 4 tot en met 8 ontwikkelde Zwijsen Vreemde zaken. Een bijzondere reeks leesboekjes waarin vreemde gebeurtenissen en losse eindjes de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelen. U komt de leesboekjes tegen in de handleiding, waarin ze aan bod komen in de derde toepassingsweek. Vreemde zaken stimuleert kinderen om zelf te gaan lezen en om samen over boeken en verhalen te praten.

Deel met anderen

Heeft u een vraag?

Kijk in de FAQ's of raadpleeg het forum.

Acrobat Reader nodig?

Download 'm hier.